Претплатете се на нашиот мејлинг листата

Пријавување на билтенот

Со поднесување на овој формулар, ви давате IEEE дозвола да ве контактираат и да ви испраќаат ажурирања за е-пошта за бесплатна и платена образовна содржина на IEEE.

Области за инженерство, компјутер и технологија

Дали знаете што работи еколошки или градежен инженер? Што е со разликата помеѓу компјутерската наука и компјутерското инженерство? Истражете ги различните полиња во рамките на инженерството за да го откриете вистинското за вас. Секоја област вклучува опис и врски до каде можете да дознаете повеќе.

Преземете го нашиот БЕСПЛАТНО инфографик што ги истакнува возбудливите инженерски кариери кои прават разлика.

Воздухопловните инженери дизајнираат, тестираат и го надгледуваат производството на авиони, вселенски летала и проектили.
Оние кои работат во областа на земјоделското и прехранбеното инженерство решаваат проблеми во врска со напојувањето, ефикасноста на машините, употребата на структури и објекти, загадувањето и еколошките прашања и складирањето...
Инженерите за автомобили и возила развиваат механика, компјутери, материјали и системи кои се потребни во дизајнот и производството на денешните возила.
Биоинженеринг или биомедицински инженеринг е дисциплина која го унапредува знаењето во инженерството, биологијата и медицината -- и го подобрува здравјето на луѓето.
Хемиските инженери имаат огромно влијание врз многу производи што ги користиме секојдневно, бидејќи хемикалиите се вклучени во многу производи.
Градежните инженери дизајнираат и надгледуваат изградба на патишта, згради, аеродроми, тунели, брани, мостови и системи за водоснабдување и канализација.
Компјутерските инженери истражуваат, дизајнираат, развиваат, тестираат и го надгледуваат производството и инсталирањето на компјутерски хардвер, вклучувајќи компјутерски чипови, кола, компјутерски системи и поврзана опрема како што се тастатури, рутери и ...
Специјалисти и менаџери за компјутерски и информациски системи играат клучна улога во истражувањето, апликациите и администрацијата на технологијата во организацијата за која работат.
Компјутерите и информатичката технологија сега се интегрирани во речиси секој аспект од модерниот живот.
Компјутерските научници се навистина дизајнери, креатори и пронаоѓачи на новата технологија!
Инженерските менаџери планираат, насочуваат и координираат активности на производствени капацитети, компании, владини агенции, градилишта и секаде каде што се врши инженерска работа.
Инженерите за животна средина имаат директно влијание врз здравјето на земјата и се занимаваат со локални и светски еколошки прашања.
Индустриските инженери оценуваат и развиваат ефикасни системи кои интегрираат работници, машини, материјали, информации и енергија за да го насочат производството или другите процеси.
Производственото инженерство вклучува дизајнирање на процеси за изградба на висококвалитетни производи.
Инженерите за материјали развиваат, обработуваат и тестираат материјали што се користат за создавање низа производи, од компјутерски чипови и крила на авиони до палки за голф и биомедицински уреди.
Дали сте заинтересирани за дизајнирање механички системи, кои се движат од системи за греење и ладење, до роботи од нано-скала?
Мехатроничкото инженерство е поле кое е нешто слично на машинското инженерство -- но како што покажува името, оние кои работат во оваа област носат и механичко и електроничко инженерство...
Рударските и геолошките инженери, вклучително и инженерите за безбедност на рударството, пронаоѓаат, извлекуваат и подготвуваат јаглен, метали и минерали кои се користат од производствените индустрии и комуналните претпријатија.
Нанотехнологијата е наука, инженерство и технологија спроведена во наноскала, која е околу 1 до 100 нанометри.
Океанските инженери ја проучуваат светската океанска средина и го применуваат своето знаење од инженерството за да ги анализираат неговите ефекти врз садовите и конструкциите.
Има многу повеќе патеки за инженерска кариера и полиња на студии.
Само мал дел од нафтата и гасот тече од земјата под природни сили, па нафтените инженери развиваат и користат различни методи за да ги извлечат овие ресурси.
Нуклеарните инженери истражуваат и развиваат процеси, инструменти и системи што се користат за да се добијат придобивки од нуклеарната енергија и зрачењето.
Професорот Дејл Бејли е професор по медицинска физика на Универзитетот во Сиднеј, главен медицински физичар во болницата Ројал Норт Шор и директор на...
Професорот Дејвид Таунсенд работел како физичар на честички во ЦЕРН, пред да стане медицински физичар. Тој беше клучен во развојот на првата позитронска емисиона томографија...
Професорот Хауард Вајсман е теоретски квантен физичар, познат по својата работа за контрола на квантната повратна информација, квантни мерења, квантни информации и други фундаментални прашања во...
Професорот Ран Клајн е физичар за сликање во болницата во Отава и Универзитетот во Отава. Тој е и професор по инженерство и физика на ...
Професорот Сајмон Чери го завршил својот додипломски доктор по наука и медицинска физика во Лондон, пред да се пресели во UCLA каде развил техники за корегистрација помеѓу ПЕТ и ...
Професорот Стивен Мејкл е професор по физика на медицинска слика на Универзитетот во Сиднеј, раководител на одделот за физика на слики во истражувањето на мозокот и умот...
Професорот Стјуарт Бушонг е професор и шеф на одделот за радиолошка физика на Медицинскиот колеџ Бејлор во Хјустон Тексас од 1976 година. Тој е ...