ПАТИШТА ЗА КАРИЕРА ЗА ТРИИНЖЕНЕРСТВО

Компјутерско инженерство

Компјутерските инженери истражуваат, дизајнираат, развиваат, тестираат и го надгледуваат производството и инсталирањето на компјутерски хардвер, вклучувајќи компјутерски чипови, кола, компјутерски системи и поврзана опрема како што се тастатури, рутери и печатачи. Нивната работа е слична на работата на електронските инженери со тоа што тие можат да дизајнираат и тестираат кола и други електронски компоненти; сепак, инженерите за компјутерски хардвер ја вршат таа работа само што се однесува на компјутери и опрема поврзана со компјутери. Тие се фокусираат и на компјутерски мрежи за пренос на податоци и мултимедија.

Работата на компјутерски инженер е втемелена во хардверот - од кола до архитектура - но исто така се фокусира на оперативни системи и софтвер. Компјутерските инженери мора да го разберат логичкиот дизајн, дизајнот на микропроцесорскиот систем, компјутерската архитектура, компјутерскиот интерфејс и постојано да се фокусираат на системските барања и дизајн.

Што го прави уникатен?

Деновиве, компјутерската опрема е вградена во повеќето електронски производи, а светот е поврзан преку компјутерски системи. Така, компјутерските инженери работат во секакви индустрии и секојдневно развиваат и поврзуваат производи и системи на нови начини!

Степен врски

Следниве се примери на некои акредитирани дипломи кои водат до кариера во компјутерско инженерство:

Пребарајте ја нашата глобална база на податоци за акредитирани инженерски програми.

Сакате да дознаете повеќе?

Кликнете на сините јазичиња за да го истражите полето подетално и да научите за подготовката и вработувањето, зелените картички да бидат инспирирани од луѓето кои работат во компјутерско инженерство и како тие влијаат на светот, и портокаловите табови за идеи како да дознаете повеќе и може да се вклучите во активности, кампови и натпревари!

Истражува

bigstock.com/Mangostar

Бидејќи компјутерските инженери се вклучени во дизајнирање на нов компјутерски хардвер, негово тестирање и надгледување на производството на нова опрема, тие може да го поминуваат своето време во канцеларии, или во капацитети за тестирање или на локации на клиенти. Тие ќе работат во тимови со развивачи на софтвер и други на повеќето проекти, и така ќе бидат вклучени на состаноци и лично и далечински. Тие обично работат 40 часа работна недела, но може да бидат повикани да работат повеќе часови за време на тестирањето, започнувањето на производството и други клучни точки во развојот на производот. Тие ќе бидат вклучени во презентации каде што го објаснуваат статусот на новите производи во развој. Може да учествува и во предлози за финансирање. Овие денови, тешко е да се најде компанија која не бара експертиза од компјутерски инженери за своите производи или системи.

Личен компјутер:

Bigstock.com/ doomu

Додека големите компјутери се користеа во различни ситуации од 1940-тите, како што се ENIAC (Електронски нумерички интегратор и компјутер) и Колосот, кој се користеше за кршење кодови за време на Втората светска војна во паркот Блечли во ОК - тоа беше развојот на „Личниот“ компјутер или компјутер во доцните 1970-ти ги стави компјутерите во рацете на просечните луѓе, менувајќи ги секојдневните задачи од пишување до фактурирање до даночна подготовка до графички дизајн и уредување фотографии. Се проценува дека сега има над 2 милијарди компјутери во светот.

По дефиниција, компјутерот беше во опсег на цени и доволно мал за да биде корисен за лична употреба. Имаше три компјутери претставени во 1977 година, вклучувајќи ги Commodore PET, Apple II и TRS-80 од Tandy Corporation Together, овие беа наведени како „тројство од 1977 година“. Оттогаш, развојот и подобрувањата во персоналните пресметки продолжија!

Во однос на софтверот и оперативните системи, од раните 1990-ти, оперативните системи на Мајкрософт и хардверот на Интел доминираа на пазарот. Но, алтернативите на оперативните системи на Мајкрософт заземаат дел од индустријата, вклучувајќи го macOS на Apple и бесплатните оперативни системи слични на Unix со отворен код, како што е Linux. Бидејќи е со отворен код, корисниците на даватели на Линукс имаат можност да приспособат како функционира нивниот компјутер и кои апликации може да ги пополни.

Дознај повеќе:

bigstock.com/World Image

Компјутерски инженери работат во повеќето индустрии - која било која инкорпорира технологија во производи или системи. Постојаното зголемување на бројот на уреди со вградени компјутерски чипови, како што се апарати за домаќинство, медицински помагала и автомобили. Тие, исто така, работат на нови апликации на компјутери, како што се напредокот во дигиталната телевизија и фотографијата, технологијата за виртуелни состаноци, интелигентни автопати, контролни системи и нови технологии за автомобили, телефони, безбедносни системи, телескопи, авиони и вселенски возила. И, секако вработувањето е глобална можност за компјутерските инженери!

Компјутерските инженери можат да најдат вработување работејќи на вградени системи, нови достигнувања во интегрираните кола, обработката на сигналот и заштитата на информациите. Следното е само примерок од некои компании, покрај владините агенции, кои вработуваат компјутерски инженери:

За повеќето инженерски кариери:

 • потребна е диплома
 • магистерска диплома може да се препорача за оние кои се специјализирани или заинтересирани за менаџмент

  bigstock.com/oatzstocker
 • студентите исто така може да започнат со поврзана вонреден степен, а потоа да продолжат на диплома кога ќе се населат на патеката за диплома.
 • од многу студенти се бара да учествуваат во програма за соработка додека се на универзитет за да стекнат искуство од реалниот свет во нивната избрана област.
 • образованието навистина не застанува… инженерите треба да останат актуелни бидејќи технолошките промени и материјалите и процесите се подобруваат со текот на времето.
 • многу професионални здруженија нудат сертификати и предмети за поддршка на континуираното образование за нивните членови.

На ниво на додипломски студии, примерите на курсеви вклучуваат анализа на кола, логички дизајн, дизајн на дигитални системи, компјутерска архитектура, математички основи на компјутерите и веројатности и случајни процеси.

Важно е да се избере инженерска диплома што е акредитирана за да ги исполни основните стандарди. Дознајте повеќе и прелистајте ја глобалната база на податоци на TryEngineering за акредитирани инженерски и компјутерски програми.

Бидете инспирирани

Еден од најдобрите начини да се истражи како би можело да биде да се работи во компјутерско инженерство е да се научи за луѓето кои моментално работат на тоа поле.

 • IEEE обезбедува интервјуа со многу електроинженери преку нивните Запознајте инженер програма...дознајте за кариерата на многу компјутерски инженери!
 • Алан Туринг ја разви идејата за Универзалната Тјуринг машина, основата за првиот компјутер. Пронајди Како Алан Туринг го проби кодот на енигма од Царските воени музеи.
 • Пол Т. Бухајт е американски компјутерски инженер и претприемач кој го создал Gmail. Тој го опишува својот ран пат во кариерата и како го довел до местото каде што е денес во видеото десно.
 • Стив Wozniak е компјутерски научник најпознат како еден од основачите на Apple и пронаоѓач на компјутерот Apple II.
 • Бил Хјулит беше инженер и ко-основач, со електроинженер Дејвид Пакард, од Компанија Хјулит Пакард

Истражете повеќе од Computer Hope кој обезбедува листа на пионери во компјутерското инженерство!

bigstock.com/romvo

Во моментов има речиси 8 милијарди мобилни телефонски броеви во светот! Тешко е да се замисли производ што ја револуционизираше глобалната комуникација повеќе отколку мобилниот телефон. И, се разбира, телефоните не се користат само за телефонски повици овие денови, туку тие обезбедуваат поврзување со интернет, а со тоа и со комуникација, медицински ресурси како телемедицина и образовни ресурси.

Развојот на мобилните телефони и трансформацијата на технологијата за преносни телефони со текот на времето е извонреден придонес на работата на компјутерските инженери и другите професионалци кои работат на интердисциплинарни тимови.

Уште во 1917 година, финскиот пронаоѓач по име Ерик Тигерштет поднесе патент за „телефон на преклопување во џеб и со многу тенок јаглероден микрофон“. Сепак, прифатениот прв повик за мобилен телефон се случи во април 1973 година во Њујорк, кога вработен во Моторола се јави на Bell Labs во Њу Џерси. Дигиталните мобилни мрежи се појавија во 1990-тите, овозможувајќи проширен дофат и затоа подобрени комуникациски функции. Вреди да се каже дека технологијата и карактеристиките на мобилните телефони напредуваа како што компјутерите напредуваа со текот на годините!

Дознај повеќе:

Вклучете

Клубовите, натпреварите и камповите се некои од најдобрите начини за истражување на патеката во кариерата и тестирање на вашите вештини во пријателско-конкурентна средина.

bigstock.com/Путилов Денис

Клубови:

 • Многу училишта имаат клубови за кодирање или можности за учениците да се соберат и да работат на предизвиците за кодирање.

Натпревари: 

Кампови:

 • Обиди за инженеринг летен институт, САД: Посетете го летниот институт TryEngineering за да ги унапредите вашите основни инженерски вештини.
 • Камп за компјутерско инженерство Embry Riddle еднонеделната програма преку ноќ е дизајнирана да ги научи студентите на возраст од 14 до 18 години, концепти за компјутерско инженерство, вклучувајќи логика, електронски кола, програмирање и дизајн на вграден систем
 • Институт за компјутерски науки на Googleе 3-неделен вовед во кодирање за матуранти. Програмата има за цел да ги обучи новите технолошки лидери и иноватори, кои се одржуваат во повеќе држави секое лето, со внатрешен поглед на операциите на Google. Учеството е бесплатно.

Многу универзитети нудат летни инженерски искуства. Обратете се до одделот за инженерство на вашиот локален универзитет за да видите што тие нудат.

bigstock.com/Milkos

Дали знаевте дека можете да го истражувате компјутерското инженерство во вашата заедница? Размислете за влијанието на компјутерите во изминатите неколку децении врз образованието, и локално и глобално:

 • Колку компјутери наоѓате во вашата училница? Во канцеларијата на администраторот? За што се користат? Како би биле завршени овие задачи во 1960 година?
 • Дали резултатите од вашите испити се запишани на хартија или електронски? Чиј компјутер се користи за снимање на резултатите од тестовите? Како се додаваат во вашиот препис? Можете ли да ги проверите вашите задачи дома преку компјутер?
 • Дали има некои компјутерски системи во вашето училиште кои помагаат да се обезбеди зградата со управување со кој може да влезе во зградата? Некои згради имаат компјутерски систем со фотографии или лична карта за да можат персоналот и студентите да влезат... дали вашиот? Како работи? Дали го проверува вашиот отпечаток од прст? Скенирај ги очите?
 • Дали вашето училиште има веб-локација што го објавува вашиот распоред и други информации? Кој сервер е домаќин на веб-страницата на вашето училиште?

Дознај повеќе:

Компјутери во образованието: кратка историја

bigstock.com/maxxyustas

Бидете сигурни да допрете до професионалните друштва фокусирани на компјутерско инженерство каде што живеете. Не сите ќе понудат членство на предуниверзитетските студенти, но повеќето нудат групи за студенти и секако нудат онлајн ресурси за да ви помогнат да ја истражите областа.

Некои примери на групи кои се фокусираат на компјутерско инженерство:

Некои ресурси на оваа страница се обезбедени или прилагодени од САД Бирото за труд статистика и Кариерен камен темелник центар.