Тема на овој месец е Кодирање! Нема сомнение во тоа, кодирањето е кул. Сите, од рок starsвезди до НБА играчи учат да кодираат. Сите знаеме дека Бил Гејтс и Марк Цукербург ја разбраа важноста да научат да кодираат уште на рана возраст. Но, дали знаевте дека will.i.am, Jimими Фалон, Ештон Качер, Крис Бош, Карли Клос и многу други познати личности исто така знаат да кодираат?

Кодирањето е она што ни овозможува да креираме компјутерски софтвер, апликации и веб-страници. Тоа е метод за давање упатства на компјутер за извршување на одредена задача. Овие упатства се комуницираат со употреба на „јазик“ што компјутерите можат да го разберат. Постојат неколку типови на јазици за кодирање кои секој има свој сет на правила. Некои од најпопуларните јазици за кодирање што се користат денес се Python, JavaScript, Java, C ++, C #, PHP, Swift и Go.

За да им помогне на студентите да научат кодирање, традиционалното кодирање на текст неодамна е заменето со блокирано кодирање. Кодирањето засновано на блок го претвора софтверскиот код заснован на текст во формат на визуелен блок и пристап на влечење и пуштање. Првиот јазик за блокирање на кодирање развиен во 2003 година беше Гребнатинка на МИТ. Google оттогаш се развива Блок, библиотека што додава уредник на визуелен код на веб и мобилни апликации. 

Кодирањето им овозможува на луѓето од целиот свет да се поврзат преку заедничкиот јазик на кодирање. Во моментов, Scratch се користи во повеќе од 150 различни земји и е достапен на повеќе од 40 јазици за да им помогне на корисниците да создаваат програми разбрани универзално.

Софтверските инженери го користат своето знаење за инженерските принципи и кодирање за да создадат многу видови решенија како што се десктоп и веб апликации, мобилни апликации, игри, роботи, оперативни системи и мрежни системи. Некои од најсовремените технологии како АИ и виртуелната реалност се можни поради софтверските инженери. Кодирањето е една од темите во фокусот на членовите на Компјутерско друштво на IEEE

 • Придружете се на Себастијан Ечеверрија, виш инженер на Институтот за софтверско инженерство на Универзитетот Карнеги Мелон за Вебинар за кодирање во вторник на TryEngineering достапни на барање.
 • Гледајте Мајуко Инуе, софтверски инженер, споделува што прави секој ден.
 • Што всушност прават софтверските инженери? Гледајте го ова Видео за да дознаете со PBS Physics Giрл.
 • Истражува Гребнатинка на МИТ, првиот јазик за блок кодирање развиен во 2003 година.
 • Забавувајте се со Google Блок, библиотека која додава уредувач на визуелни кодови на веб и мобилни апликации

Извор на слика: PBS Physics Girl на YouTube

Забавувајте се и дознајте повеќе за кодирањето испробувајќи неколку практични активности. 

 • Искусете практично кодирање со Code.org Час упатства за код.  Дознајте ги основите на кодирање во Пајтон и дизајнирајте го вашето лого. 
 • Пробајте го Arduino трепка предизвик активност. Придружете се на TryEngineering.org во градењето програма за вклучување и исклучување на светлото со користење на ефтина табла Arduino.
 • Бидете креативни и програмирајте ги вашите сопствени интерактивни приказни, игри и анимации користејќи Скреч на MIT Media Lab.

Извор на слика: Лабораторија МИТ Медиа

Инспирирајте се слушајќи како вашите врсници прават разлика во нивните заедници, а потоа испробајте сами! 

 • Погледнете како 19-годишниот херој на CNN, Кристина Ли, го затвора родовиот јаз во светот на технологијата со нејзиниот камп за компјутерски науки за средношколци, Здраво свету.
 • Вклучете се во градењето нешто што е важно, направете промена во вашата заедница и иновирајте за влијание со пријавување за Imagine Cup на Мајкрософт конкуренција. Запознајте го Светски шампион на „Imagine Cup“ од 2021 година: Тим REWEBA од Кенија
 • Прочитајте за 15-годишниот, CNBC/Acorn Homegrown Hero, Adeејд Наир, кој прави разлика со учење на десетици деца да кодираат за време на карантин.

Имате поинаква идеја како да направите позитивна разлика во вашата заедница? Биди креативен! Потоа споделете со семејството TryEngineering за да ги инспирирате другите да го сторат истото.

Извор на слика: Microsoft Imagine Cup

 • Запишете барем една нова работа што сте ја научиле за кодирањето.
 • Размислете како да ги инспирирате другите и направете промена во вашата заедница.
 • Дали вие, член на семејството или наставник ја споделите вашата работа на Фејсбук или Твитер користејќи #tryengineeringtuesday. Сакаме да слушнеме од вас!
 • Ако пробавте некоја од активностите, проверете дали сте ја преземале вашата Значка на IEEE Computer Society. Соберете ги сите и чувајте ги користејќи го ова Алатка за собирање значки.

Белешка до наставниците и родителите: Овие активности се за различни нивоа на возраст (основно преку средно училиште). Ние се обидуваме да понудиме нешто за секого.