Темата за овој месец е Вештачка интелигенција (ВИ). Ако некогаш сте се обиделе да нарачате пица преку Alexa, или сте побарале од Siri да ја смени песната, или сте погледнале преку вашиот довод на социјалните мрежи, тогаш веќе сте користеле вештачка интелигенција во вашиот секојдневен живот. ВИ прави толку многу неверојатни работи за светот и е насекаде околу нас, на места што никогаш не би ги очекувале. Дури и малите нешта како плејлистите што ги прави Spotify, се всушност форма на вештачка интелигенција за откривање на песните што сакате да ги слушате. Без сомнение, вештачката интелигенција може да биде една од најинтересните теми за учење.

Вештачката интелигенција е кратенка за вештачка интелигенција и е концепт на компјутер да може сам да учи и да врши активности. Идејата на вештачката интелигенција е дека таа треба да имитира човечка интелигенција. Може да научи и да се прилагоди на новите ситуации за да ја заврши својата задача, исто како што би можел некој човек. Светот на вештачката интелигенција е огромен со многу што да понуди, затоа дојдете и придружете ни се додека го истражуваме технолошки напредното поле на Вештачката интелигенција.

Image Извор: Beebom.com

Забавувајте се и дознајте повеќе за вештачката интелигенција со тоа што ќе испробате некои забавни практични активности за подобро учење и разбирање на вештачката интелигенција.

 • Програмирајте робот да може да прави разлика помеѓу ѓубре и риба и повеќе, со вештачка интелигенција за океаните од страна код.org! Со оваа активност, искусете поедноставено интерактивно искуство на обука на вештачка интелигенција за да ја научи својата задача. Исто така, обезбедува информативни видеа за помош подобро да разберете сè што ќе научите од искуството. 
 • Научете го основниот концепт на вештачката интелигенција преку овие лесни за изведување активностии научете како вештачката интелигенција ги следи упатствата создадени од iste.org.
 • Пробајте ги овие забавни експерименти презентирани до нас експерименти.withgoogle. Забавувајте се со сите видови активности за да го научите широкиот опсег на употреби што ни ги презентира вештачката интелигенција. 
 • Пробајте ја својата рака во учење на компјутер да игра игра со Машинско учење за деца. Ќе тренирате и тестирате свој проект за вештачка интелигенција за да препознаете сè што сакате. 

Image Извор: iste.org

Инспирирајте се слушајќи како вашите врсници прават разлика во нивните заедници, а потоа испробајте сами! 

 • Ендрју Тран направил ВИ систем до помогнете им на учениците да разберат и да одговорат на прашања за нивните училишни задачи додека учат од дома.
 • Прочитајте за детето на годината на магазинот Тајм, Гитанџали Рао и нејзината нова апликација што користи вештачка интелигенција за да препознае кога зборовите или фразите може да се сметаат за малтретирање на социјалните мрежи и да го предупреди корисникот пред да ги испрати.
 • Погледнете како двајца млади средношколци користеше програма која е лесна за употреба за да направи сопствена вештачка интелигенција за сортирање лего. 
 • Дојдете да научите за На Ема Јанг неверојатна апликација базирана на вештачка интелигенција дизајнирана да им помогне на луѓето со Алцхајмер. Ема продолжи да ги користи своите вештини и знаења за да продолжи да прави повеќе проекти за да и помогне на својата заедница.  
 • Дознај повеќе за Нил Дешмук страст за вештачка интелигенција и погледнете ги неговите различни проекти за вештачка интелигенција, дизајнирани да им помагаат на луѓето, на неговата веб-страница.

Image Извор: време.com

  • Запишете барем една нова работа што сте ја научиле за вештачката интелигенција.
  • Размислете како да ги инспирирате другите и направете промена во вашата заедница.
  • Дали вие, член на семејството или наставник ја споделите вашата работа на Фејсбук користејќи # обид за инженерство вторник. Ние сакаме да се слушнеме од вас!  
  • Ако пробавте некоја од активностите, проверете дали сте ја преземале вашата Значка на IEEE Power & Energy Society. Соберете ги сите и чувајте ги користејќи го ова Алатка за собирање значки.

 

Ви благодариме за IEEE Power & Energy Society за можноста за обид за инженерство во вторник!