Натпреварот „Самсунг решите за утре“ ги истакнува инспиративните начини на кои младите студенти го менуваат животот. 

Оваа година, три девојчиња од средно училиште во Северна Каролина беа финалисти во нивната држава поради светла идеја да им помогнат на првите испитаници. Девојчињата зедоа уред првично дизајниран да ги извести првите соговорнички за потенцијалните давења и го програмирал за да прави текстуални пораки. Ако уредот открие ниски нивоа на кислород, испраќа предупредување за текст до 911. 

„Сакавме нашиот уред да има СМС-картичка и GPS-локација за да спречи давење, но овој уред може да им помогне и на луѓето вклучени во било кој тип на хипоксична епизода ако имате алергиска реакција, астма или што било што може да ве натера да престанете да дишете“, рече една од девојките Неделникот на будењето

За истиот натпревар, час е во Западна Вирџинија создавање апликација што може да им помогне на спасувачите да најдат ученици со попреченост заробени во училиште за време на итни случаи. Тековниот протокол ги оневозможи студентите да останат на место додека чекаат некој да ги добие. Оваа апликација ќе ја прикаже локацијата на учениците со нарушување на подвижноста во секое време.

Во Даблин, Охајо, група ученици од средно училиште измислија систем што им помага на возачите да избегнуваат сообраќајни несреќи со тоа што ќе ги предупредат кога животните бркаат по патиштата. Студентите, кои се нарекуваа „Бинарни Брос“, требаше да одлучат која технологија ќе биде најдобра за откривање на критериумите: технологијата LIDAR (детекција на светло и рангирање) или вештачки нервни мрежи. ЛИДАР е технологија за далечинско откривање која користи светлина, додека вештачката нервна мрежа е вид на технологија што го имитира вашиот мозок. 

Студентите избраа нервни мрежи и се фатија за работа. Најтешкиот дел, според еден 13-годишен студент, смислуваше како да се направат сите сензори да работат заедно.

Напорната работа на тимот се исплатеше. Тие мораа да го претстават својот дизајн пред градските власти и членовите на Хонда Р & Д Америкас, кои беа многу импресионирани. Уште повеќе, тие добија шанса да се натпреваруваат на ПРВОТО првенство во Лего-лигата во Охајо на Државниот универзитет Рајт.

Научете ги вашите студенти инженеринг!

Помогнете да ги инспирирате вашите студенти да научат за можностите што ги менуваат животот во инженерството, предавајќи план за лекции TryEngineering, како што се Бинарни основи. Оваа лекција е наменета да им овозможи на многу млади студенти основно разбирање за тоа како функционира системот на бинарни броеви. 

Дознајте повеќе денес.