Што е Национална недела на воздухопловството?

Националната недела на воздухопловството се протега во втората недела од септември. Лансиран од Асоцијација за воздушна вселенска индустрија во 2010 година, Националната недела на воздухопловството е начин да се поздрават придонесите на воздушната и одбранбената индустрија кон американската економија и нејзината способност да се натпреварува низ целиот свет.

Воздухопловната индустрија започна на 17 декември 1903 година, кога американските браќа Орвил и Вилбур Рајт го одлетаа првиот успешен авион во светот од еден рид во Кити Хоук, Северна Каролина. Сепак, би биле потребни децении за индустријата целосно да ги рашири крилјата. 

Авионската технологија еволуирала во текот на светските војни и не била опремена со вистинската технологија за патување до комерцијални патници до 1950-тите, кога се новини во радио, радар, воздушни кабини под притисок и пронаоѓање на млазен мотор конечно се комбинираше за да се овозможи авионската индустрија можна. Сега, луѓето цело време ја прекрстуваат планетата со авиони. Од 2019 година, се проценува дека светската комерцијална авио-индустрија е околу 28 милијарди УСД, иако неодамна забележа пад кај клиентите поради пандемијата COVID19. 

Во јули 1969 година, воздушната индустрија достигна уште една зголемена пресвртница кога Аполо 11 стана првата успешна мисија која безбедно слета на Месечината. Мисијата беше можна благодарение на масивната Ракета Сатурн V, кој беше приближно висок како зграда од 36 ката и тежеше неверојатни 2.8 милиони килограми.

Програмата Аполо, која успешно испрати шест мисии со екипаж на Месечината, направи многу повеќе отколку да ги придвижува луѓето во вселената: Таа предизвика низа современи пронајдоци продадени за комерцијална употреба денес, вклучувајќи телефони со камери, леќи отпорни на гребење, скенирање CAT, LED диоди, системи за прочистување на вода, преносни компјутери, бебешки формули, термометри за уши, распрснувачи на прашина, изолација од домот, мемориска пена, безжични слушалки, па дури и патики. Списокот продолжува и продолжува!

Дали сакате да ја прославите Националната недела на воздухопловството? Користете хаштаг # Аеронедела на Твитер. Дали сакате студентите да градат и лансираат ракета направена од шише со сода и напојувана со пумпа за воздух и да ги разгледаат силите на ракетата, законите на Newутн и другите принципи и предизвици за реално лансирање на вселенски возила? Преземете го планот за лекции IEEE TryEngineering Лансирање на вода ракета.