Една од најситните земји во Африка, Руанда, ги инспирира државите ширум континентот да го охрабрат женското СТЕМ претприемништво.

Оваа година, Руанда беше единствената земја во Африка што ја оствари првите 10 нации наведени во Извештајот за глобалниот родов јаз на Светскиот економски форум

Земјата ги охрабрува младите жени и девојчиња да го следат СПЕМ преку натпреварот Мис Гек Руанда. Од 2014 година, девојчињата во урбаните и руралните области низ Руанда се натпреваруваат да креирате апликации кои решаваат технолошки проблеми во реалниот свет

Натпреварот во Руанда стана толку популарно што ги инспирираше натпреварите „Мис Гик“ во 22 африкански нации, вклучително и Гана. Натпреварот во Гуанан се надева дека ќе привлече до 20% од жените и девојчињата во кариерата СТЕМ секоја година.

Во 2019 година, 18-годишник Селаси Доми-Куварну беше крунисана како „Мис на Гик Гана“ за својот „Каса-готовина систем“, апликација што спречува кражба во финансиски трансакции со мобилни телефони. Доми-Куворну изјави Н дека таа ја креирала апликацијата за да ги заштити Гананците кои не се технолошки расположени од електронска кражба. „Значи, ова сигурно ќе влијае, и е препознавање на гласот, така што секој може лесно да пристапи до него и да го искористи ефикасно“, рече таа.

Низ Африка, младите жени и мажи имаат корист на Иницијатива за кодирање и вработување на Африканската банка за развој. Во 2018 година, иницијативата започна пилот-програми во Руанда, Нигерија, Кенија, Брегот на Слоновата Коска и Сенегал и се создава 130 Центри за извонредност на информатичко-комуникациска технологија на континентот. Овие центри ќе се подготват приближно 234,000 млади Африканци за вработување и се очекува да поттикнат повеќе од 9 милиони работни места

Запознајте инженер

Што е тоа како да се работи како инженер за компјутер? Дали е потекло во електротехниката потешко од другите полиња? Проверете ги овие профили на поединци кои студираат и работат на различни полиња и откријте како е тоа како да бидете инженер Обидете се