Womenените допринеле многу во науката, технологијата, инженерството и математиката (СТЕМ), но отпаѓаат само на околу 33% од истражувачите. И покрај предизвиците со кои се соочуваат, жените научници и инженери низ целиот свет прават големи чекори во поразот на пандемијата КОВИД-19. За 70% од светските здравствени работници се жени.

Според Светскиот економски форум, некои од највлијателните жени научници и инженери на првите редови на пандемијата вклучуваат:

Д-р Озлем Туречи: Д-р Туречи и нејзиниот сопруг, Д-р Угур Сахин, се ко-основачи на германската компанија за биотехнологија БиоНТех. Компанијата соработуваше со производителот на лекови „Фајзер“ за развој на првата вакцина КОВИД-19 заснована на РНК, што е 90% ефикасно против вирусот. 

Д-р Соума Сваминанатан: Една од најголемите личности во јавното здравство во Индија, д-р Сваминанатан е главен научник на Светската здравствена организација (СЗО). Педијатар, таа е позната по своите револуционерни истражувања во врска со туберкулозата. Како главен научник на СЗО, таа организира глобални напори за развој на вакцини.  

Рамида Јуенгпеисал: Само 24 години, Рамида Јуенгпеисал е дизајнер на дигитални производи и развивач на предниот дел на 5LAB во Тајланд. Таа помогна да се изгради платформа што ги следи случаите на КОВИД-19 во Бангкок. Платформата беше клучна во помагањето да се спречи вирусот во градот. 

Професор Сара Гилберт: Проектот Оксфорд Водач за вакцината Оксфорд / АстраЗенека, проф. Гилберт беше клучен во трката за развој на една од првите одобрени вакцини. Таа сега работи на создавање на бустер вакцина што може да заштити од варијантата КОВИД-19 што се разви во Јужна Африка. 

Сомаја Фаруќи: Роботичар во Авганистан, Фаруќи ја предводеше целата женска екипа за роботика да изгради достапен вентилатор, лесен за транспорт. Тимот го создаде вентилаторот од користени делови за автомобили.

Неема Касеје: Касеје е основач на групата за истражување на хируршки системи со седиште во Кенија, организација што ги искористува младите, технологијата и здравствените работници во заедницата за да ја направат здравствената заштита подостапна и да го забават ширењето на КОВИД-19 во африканската нација. 

Професор Деви Сридар: По потекло од САД, д-р Сридхар е истражувач на јавното здравство и врвен орган на пандемијата Ковид-19 во Велика Британија. Таа најпрво стана позната по своето истражување за глобалниот одговор на епидемијата на ебола во Западна Африка. 

Д-р Ангија Празетиопутри: Минатата година, Л'Ореал Индонезија го награди д-р Працетиопутри Националната стипендија за жени во наука на Лореал-УНЕСКО (FWIS). Таа го доби стипендијата за нејзиното истражување за наоѓање лесен начин за идентификување на бактериски инфекции кај пациенти Ковид-19 со користење на секвенционирање на примероци од брис, што им помага на здравствените работници да препишат лекови за нивно лекување 

Како е да се работи како компјутерски инженер? Дали насоката електротехника е потешка од другите области? Проверете ги профилите на поединци кои студираат и работат во различни области и откријте како е да се биде инженер ИЕЕЕ Пробајте Инженеринг.